En aquest segon monogràfic que dediquem al Periodisme, en homenatge al 20è aniversari de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, a Dones Dossier abordem els continguts de la informació, després d’haver tractat en l’anterior les estructures del sector.
La nostra periodicitat el 2012 s’ha dilatat, per les dificultats de finançament i també per l’activitat que ha viscut l’Associació en la celebració dels seus 20 anys. Amb només un número publicat el 2012, excusem la nostra absència al novembre i esperem que la satisfacció pel que llegireu sigui més gran que el rebuig que pugui haver causat la nostra falta.
L’ADPC promou, des de la seva creació, la igualtat i la perspectiva de gènere en la professió, així com la participació de les dones en tots els àmbits socials i en igualtat de condicions. Seguim en peu davant la desvaloració i precarització que viu el sector i compromeses amb la funció de transformació social del periodisme; ens posicionem clarament per la defensa de la llibertat d’expressió i el rigor, pels continguts contrastats i fiables en els formats tradicionals així com en els digitals, i per la dignitat dels i les periodistes. Per això hem volgut tractar, en aquest número de Dones Dossier, els aspectes que afecten l’elaboració dels continguts en els mitjans informatius. La qual cosa implica preguntar-se pel sentit últim del periodisme, en moltes ocasions, i ser autocrítiques amb els missatges que elaborem.
La funció de sensibilització i de cohesió social del Periodisme, en majúscules, només és possible si és no sexista i inclusiu, si contribueix a l’evolució de la societat cap a una ciutadania plural. En les pàgines que segueixen hem volgut analitzar aspectes que caracteritzen el periodisme no sexista, amb perspectiva de gènere i respectuós amb les diferències; com s’està treballant en les redaccions; quin n’és el coneixement que en té la professió i la societat en general.
La menció de Fem.talent a la revista Donesdigital, el mes de febrer d’enguany, ens dóna més empenta per continuar la nostra tasca: significa un reconeixement a la feina de Dones Periodistes en la seva globalitat, i constata l’evolució dels mitjans. També, i sobretot, ens reafirma en la nostra perseverança per treballar en el periodisme amb perspectiva de gènere com a sinònim de qualitat.
En el número anterior de Dones Dossier va quedar pendent abordar en profunditat els mitjans locals i de proximitat, claus per explicar l’estructuració del periodisme a casa nostra. En aquella ocasió escrivíem sobre els mitjans i les formes com està organitzada la professió. Ara, que ens centrem en els continguts, destaquem el periodisme de proximitat per les seves especificitats i vinculació directa amb la funció d’informació i de cohesió social, i per tant, clau en el desenvolupament d’un periodisme no sexista. El periodisme local i de proximitat ben segur que requerirà més dedicació en l’observació que pretenem plasmar en les nostres pàgines.